Ръчна изработка

Full grain кожата обработена с растителни танини и масла, която използваме за изработката на нашите артикули, е много устойчив и траен продукт, но в същото време и изключително деликатен, когато става въпрос за обработката му с различни инструменти и машини. По-долу ще се спрем на няколко от основните производствени процеси при нас.

Saddle Stitch

Както самото име – saddle(на бълг.:седло) подсказва, тази техника на шиене на кожата произлиза от древните майстори в изработката на седла за конници. Специфичното при нея е, че може да бъде изпълнена единствено на ръка и съвременните конвенционални шевни машини не могат да бъдат адаптирани към нея. При saddle stitch, имаме само една нишка, към чийто краища се прикрепват две игли. За разлика от машинния шев, където всеки шев представлява усукване на две различни нишки, при saddle stitch всеки шев е възел. Поради тази причина при евентуално скъсване на шева, той няма да се разпори (както се случва с дрехите ни, когато видим провиснало конче). Saddle stitch позволява употребата на по-дебели конци, което превръща шева в отличителен белег на ръчно съшития продукт. За разлика от машинния шев, където се ползват възможно по-тънки и, сливащи се с цвета на артикула, конци (подобно на изработката на дрехи), ръчният saddle stitch е акцентът на артикула. Поради тази причина често се избират конци, които са един нюанс по-различни от основния цвят на артикула.

Saddle stitch е най-бавната и най -деликатната операция в нашия производствен процес. Ние сме убедени, че Saddle stitch добавя детайл на завършеност и елегантност, каквито се стремим да въплътим във всеки един от нашите продукти.

Полиране на ръбовете

Vegetable-tanned, full grain кожата е “жив” материал. Тя запазва в себе си много от естествените масла и материали, с които се обработва. Поради тази причина тя е единствената кожа, която дава възможност за полиране на ръбовете й без употребата на синтетични агенти, полимери и химикали. Всеки от артикулите, които произвеждаме, преминава 3-степенен ръчен процес на полиране на ръбовете.

Рязане и оформяне

Тъй като в нашето производство не използваме полимери за завършване на ръбовете на нашите артикули,всички пластове на продукта трябва да бъдат перфектно подравнени. За тази цел ние режем, подравняваме и оформяме краищата на нашите артикули на ръка. Това е прецизен процес, от който зависи перфектният завършек на продукта. Всеки един ъгъл на нашите продукти е оформен на ръка и това може да бъде забелязано при по-внимателен поглед, макар и първоначално всички ъгли да изглеждат идентични.

Поради естеството на нашите материали и продукти, ние произвеждаме всички наши продукти почти изцяло на ръка. Ръчната работа е над 95% от целия ни производствен процес. Използваме машини само при 2 от операциите:

  1. пришиването на долната страна на вътрешните джобове при портфейлите ни, използвайки шевна машина
  2. изтъняването на краищата на кожата с помощта на специално изработена за целта машина