Vegetable Tanned Leather

Важно е да разграничим двете значения на думата “кожа” в контекста на производствения процес на кожени изделия. Използваме я както за суровината (rawhides), така и за продуктa, произлизащ от нея, а именно – “лицевата кожа” (leather).

Дъбенето (или щавене) е процесът, който превръща суровината в продукт. Това е процес, познат на човечеството от хилядолетия. Най-ранните свидетелства за използването на обработена кожа от човека датиратот около 7000г пр. н. е. В продължение на почти 9000г технологията по обработка на суровата кожа остава непроменена. Основна роля имат растителните танини, които най-често са добивани от кората и листата на различни дървесни видове (дъб, кестен, акация). Оттам идва и наименованието на този тип обработка на кожата – растително-дъбене. Накисването на суровата кожа в танини продължава седмици, а в някои случаи – дори и месеци.

Те придават и невероятния аромат на крайния продукт, който е вдъхновение за много от най-елитните парфюмерийни брандове по света. Използването на естествени екстракти запазва  и дори засилва уникалните качества на кожата. Растително-дъбената кожа е жив продукт. Тя се променя с времето. Променя формата си, нюанса си, отблясъка си. Всеки артикул, произведен от растително-дъбена кожа, с времето приема формата на съдържанието си. Обувките се формоват по крака ни, портфейлът – по картите и банкнотите, коланът прилепва все по-добре към талията ни. Растителното дъбене, също така, е единственият процес за обработка на кожа, който й позволява да развие патина или казано с други думи – да обогати нюансите на обагрянето си, да образува естествен восъчен блясък по повърхността си.

Всичко това си има цена.  Целиятпроцес на превръщането на сурова животинска кожа в продукт, подходящ за изработка на луксозни дрехи, обувки и портфейли, е много продължителен, трудоемък и скъп. Индустриалната революция дава решение на този проблем, като заменя танините с хромови съединения. Това позволява съкращаване на срока за преработка на суровата кожа от няколко месеца до няколко часа. Цената също е значително намалена и продуктът става достъпен за широката потребителска маса. За съжаление нововъведението върви ръка за ръка с един огромен недостатък, а именно токсичното въздействие на хрома върху околната среда и хората. Съединенията  на хрома са пагубни не само за водоемите, в които се оттичат отпадъчните води, но също така и за хората, работещи с тях. Крайният продукт губи много от качествата си. Дъбенето с хром прави кожата по-мека и недълготрайна. Кожата губи способността си да развива патина

В наши дни обработката на кожа чрез растително-дъбене заема само 8% от световното производство в този сегмент. То е съсредоточено в малки семейни работилници, всяка от които пази своите тайни за точните пропорции и състав на растителните танини, продължителността на отделните операции, методите за естествено багрене. Много от тези семейства са учредили общности, с помощта на които да следят и подобряват взаимно качеството на продукцията си и да сертифицират продуктите, създадени чрез техните кожи. Една от тези организации е консорциумът Pelle Vegetale от Тоскана, Италия.

Тъй като растителното дъбене на кожата е бавен и труден процес, който изисква голям обем ръчен труд, цената на крайния продукт е висока. Това прави този тип кожа достъпна само за високо позиционирани ценово брандове. Растително-дъбената кожа е материал, който е напълно неприложим в така наречената “бърза мода”. Продуктите от този тип кожа са създадени, за да останат за дълго. Високата стойност на този тип кожа е една от причините повечето такива продукти да бъдат произвеждани изцяло на ръка от опитни майстори и занаятчии, предаващи своите умения от поколение на поколение.

Кожата, обработена с танините на дъбовите листа, носи белезите на времето в себе си и за наше щастие е все още тук.